تاریخچه ی بسته بندی

تاریخچه ی بسته بندی

بسته بندی جزء لازم وضروری زندگی مدرن است. هرچه یک کشور صنعتی تر ومدرن تر باشد، به همان نسبت اهمیت وگستردگی کالاهائی که دارای بسته بندی هستند نیز بیشتراست. (سعیدیان، ۱۳۸۱، ص۴۰)
امروزه تولید بسته ها به یک صنعت، هنر، فعالیت اقتصادی بزرگ تبدیل شده است.
بی گمان بشر شیوه های بسته بندی را از طبیعت آموخته است. نگاهی به مرکبات، تخم پرندگان، پوسته های بیرونی بعضی میوه ها مانند گردو، فندق، پسته، بادام وغیره این واقعیت را اثبات می کند.
۲۵۰ سال پیش از میلاد، نخستین نمونه های قوانین محدود کننده وتاثیرگذار در مورد بسته بندی کالا ها در عصر یونان باستان مشاهده شده است. آنان روغن زیتون را در ظرف های خاصی با نام آمفورا، بسته بندی می کردند. این بسته ها را با مهری که نقش برجسته ایجاد می کرد ودولت شهر تولید کننده، زمان نقش کردن مهر و فرد مسئول را مشخص می کرد ممهور می کردند(سورکا، ۱۳۸۰، ش۳۷، ص۳)
در سال ۱۹۰۰ کلاکز به بازار آمد وبسته بندی های انعطاف پذیر بوجود آمد.
دهه ی ۱۹۳۰ بسته بندی در خلا ابداع گردید. (صراف وکدیور، ۱۳۸۲، ص۲۸)
درفاصله ی بین سال های ۱۹۴۶-۱۹۵۰، روش های جدید ساخت پلاستیک ابداع شد وبرای اولین بار از ورق نازک پلاستیک برای گوشت ماکیان ونگهداری در دمای زیر صفر استفاده گردید. (ستاد مشترک سپاه، ۱۳۸۰، ص۴)
روش های بسته بندی با اتمسفر کنترل شده (CAP)بوجود آمد. (صراف وکدیور، ۱۳۸۲، ص۲۸).
ظهورانقلاب صنعتی تحول اساسی در صنعت بسته بندی ایجاد کرد، به طور کلی عوامل توسعه ی صنعت بسته بندی را می توان در زیر مشاهده کرد:
۱٫ راحت طلبی مصرف کنندگان
۲٫ رشد تجارت بین المللی
۳٫ شدت گرفتن رقابت
۴٫ اهمیت دادن افراد به بهداشت
۵٫ تدوین استانداردهای مواد غذائی
۶٫ تسهیل وتوسعه ی حمل ونقل
۷٫ تمایل به خرید هفتگی
۸٫ زمان کم برای تصمیم به خرید
۹٫ افزایش بخش بندی بازار
۱۰٫ افزایش محل تولید تا مصرف
۱۱٫ حجم کوچکتری از محصولات به علت تغییرات جمعیت شناختی ضرورت پیدا کرده است
۱۲٫ افزایش اهمیت امنیت واطمینان
۱۳٫ اثربسته بندی در کاهش ضایعات ناشی از اثرات منفی محیطی
۱۴٫ گسترش شهرها وافزایش جمعیت آنان
۱۵٫ رواج فروشگاه های بزرگ وتوسعه ی خرید سلف
۱۶٫ تغییر سبک زندگی ومشاغل بیرون از منزل زنان
۱۷٫ پیشرفت تکنولوژی
در اواخرقرن نوزده، انقلاب صنعتی ۵ پیشرفت مهم را در امر بسته بندی رایج کرد.
۱٫ استفاده از قوطی های فلزی مخصوص مواد غذائی که قابلیت فرایند حرارتی داشتند.
۲٫ استفاده از تیوپ های قابل انعطاف که قابلیت چاپ مناسبی داشتند
۳٫ استفاده از کارتن های تا شونده.
۴ . استفاده از جعبه های لایه دار قابل حمل که به طور کلی جایگزین ظروف چوبی گردید.
۵٫ استفاده از درب های تاجی شکل، که یک روش مناسب برای ایجاد دوخت غیرقابل نفوذ در بطری بودند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *